Text Box:
Text Box:

Η Ιστορια της Ροδου - Ροδος Η Ιστορια του Νησιου

Ιστορια

 
Το άγαλμα αυτό του θεού Ήλιου δεν ήταν άλλο από τον γνωστό Κολοσσό της Ρόδου, ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου.

Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η Ρόδος πολιορκήθηκε από πολλούς λαούς που θέλησαν να την κατακτήσουν αλλά και έζησε μεγάλες δόξες και μεγαλεία. Πολλοί λαοί όπως οι Ρωμαίοι και οι Άραβες την κατοίκησαν και άφησαν τα σημάδια από το πέρασμα τους.

Μέσα στον 14ο αιώνα πέρασε και στα χέρια των Ιπποτών του τάγματος των Ιωαννιτών. Η περίοδος αυτή σφράγισε και την ιστορία του νησιού που αποκαλείται μέχρι και σήμερα το νησί των Ιπποτών. Η Ρόδος λοιπόν έζησε μέρες ακμής κατά την παραμονή των Ιωαννιτών οι οποίοι πέρα από την οχύρωσαν την έκαναν ένα πλούσιο και μοντέρνο για την εποχή νησί, κτίζοντας παλάτια, εκκλησίες, νοσοκομείο, και βιβλιοθήκες. 
 
Στη συνέχεια η Ρόδος μετά από πολιορκία πέρασε τον
16ο αιώνα στα χέρια των Οθωμανών οι οποίοι εμπλούτισαν το νησί με δικά τους χαρακτηριστικά αλλά μέχρι τον 19ο αιώνα επήλθε παρακμή στο νησί.

Τον
20ο αιώνα οι Ιταλοί κατέλαβαν το νησί της Ρόδου και την εκσυγχρόνισαν κατασκευάζοντας σύγχρονα έργα.

Τέλος η Ρόδος κατάφερε να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και να ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα το
1948.

 

 

Η μυθολογία λέει πως η Ρόδος αναδύθηκε από την θάλασσα και πως την αγάπησε ο Θεός Ήλιος και ζήτησε από τον Δία να του χαρίσει το νησί. Έτσι κι έγινε και για αυτό ή Ρόδος είναι πάντα ηλιόλουστη και φωτεινή. Οι κάτοικοι για να δείξουν την εκτίμηση και την αγάπη τους στον θεό Ήλιο έφτιαξαν τον 4ο αιώνα π.Χ. όπου το νησί ευημερούσε οικονομικά και πολιτιστικά, ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα του θεού κοντά στο λιμάνι, από όπου τα πλοία περνούσαν ανάμεσα από τα πόδια του. Δυστυχώς το άγαλμα κατέρρευσε μετά από έναν σεισμό μόλις 60 χρόνια από την κατασκευή του και αργότερα πουλήθηκε ως μέταλλο από Σαρακηνούς κατακτητές.

Text Box:

Διεθνη Ονοματα:
Rhodes, Rhodos, Rodas, Rodes, Rodi, Rodos, Rodosz, Ρόδος, Родос